Erronkariko Harrotasuna eta bere JI Erronkari
Erronkariko harana, bere historia aberatsagatik, mendi-paisaiagatik eta abeltzaintza-tradizioagatik ezaguna, Nafarroako gazta esklusibo eta estimatuenetako baten jaioterria ere bada: JI Gazta. Erronkari. Testuinguru horretan, Ekia Gazta eskualdeko erreferente handienetako bat bezala finkatu da, eskualdean jatorria duen Latxa ardi esne gordinaren gazta honen tradizioa bizirik mantenduz.
Ekia Gaztak, JI-ko ekoizleen parte dena. Erronkarik bertako larreetako ardi esne gordinaren hautaketa zorrotzarekin egiten ditu bere gaztak, eta horrek gaztari zapore nahastezina eta berezia ematen dio. Bere gutxieneko 4 hilabeteko heltze-prozesuak ehundura krematsua eta zapore bizia eta pixka bat pikantea bermatzen ditu, Erronkariaren ezaugarria dena. Ezaugarri honek, boli kolorearekin eta itxura uniformearekin batera, Gazta JI Erronkari artisau-gaztaren zaleek oso estimatutako produktua da.
Aldea. Erronkari, gazta honen ekoizpena zorrotz arautzen duen jatorri-deitura babestua da, Erronkari bailarako zazpi udalerrietan (Uztárroz, Izaba, Urzainqui, Erronkari, Garde, Vidángoz eta Burgui) bakarrik egin dezaketela izen hori. Babes horrek produktuaren kalitatea bermatzeaz gain, tokiko tradizioak zaintzearen garrantzia nabarmentzen du, alderdi horretan funtsezko zeregina betetzen baitu Ekia Gaztak.
Ekia Gaztak bikaintasunaren aldeko apustua ez da gaztaren ekoizpenarekin amaitzen, Erronkariko Jatorri Izendapenarekiko ezagutza eta errespetua sustatzen du tokiko hainbat azoka eta ekitalditan. Horrela, markak Nafarroako gastronomiaren baluartea izaten jarraitzen du, Erronkariko esentzia bere mugetatik haratago eramanez eta bere zapore berezia merkatu berrietara eramanez.
Ekia Gazta ez da produktu bat soilik, tradizioaren, esfortzuaren eta artisautza-grinaren istorioa da. Pieza bakoitza abeltzaintza eta gaztagintza ingurune naturalarekiko erabateko errespetuz zaindu duten belaunaldien isla da. Planteamendu honekin, Ekia Gaztak aparteko gazta ekoizteaz gain, eskualdearen garapen ekonomikoa eta bere identitate kulturala zaintzea sustatzen du.

