Gure historia

Nor gara gu?

2024an enpresa berri gisa jarri genuen martxan, eta «berria» esaten dugu, izan ere, aurreko EKIA gaztagilearen aholkularitza eta laguntza baliotsua badugu ere, egungo kideak gazteak eta sektorean berriak direlako. Hala ere, produktuaren esentzia osorik mantentzen dugu, 30 urte baino gehiagoko tradizioa: Erronkariko gazta, ardi esne gordinarekin egina. Aldatu den gauza bakarra aurpegiak dira, orain eguraldi gutxiagorekin.

Erronkariko lau gazte gara, gure jaioterria den leku honekin lotura anitzak ditugu. Gure gaztandegia Izabako sarreran dago. 2024ko otsailean ekoizten hasi ginen, eta hilabete geroago hasi zen dastatzen. Eraikina berria den arren, produktuak errezeta berari eta zaintza berari leial izaten jarraitzen du, gure gaztagile maisuaren esperientziari esker, 30 urte baino gehiago eman baititu bere ekoizpena hobetzen.

Ilusioz eta ilusioz ekiten diogu proiektu honi, eskuz egindako produktu paregabea, kalitatezkoa eta berezi bat sortzeko erabakia. Gure helburua beste 30 urtez merkatuan jarraitzea da, esperientzia eta tradizioa gure altxorrik handienari: Ekia gazta ekarriz.

EKIA

NONDIK GATOZ?

Esan dugunez, gure familia-enpresak 30 urte baino gehiago daramatza artisau eta tradizionalak ekoizten, Erronkariko gazta protagonista izanik. Ibilbide hau 1993ko maiatzean hasi zen Uztárrozen, Josu Alastueyren eskutik, EKIA gaztaren sekretu guztiak gurekin partekatu dituena. Haien prestakuntzari eta esperientziari esker, urteetan zehar gure marka definitu duten esentzia eta kalitatea mantentzen jarraitzen dugu, gaztagintzako tradizio bereziaren jarraipena bermatuz.

Isaba eta Uztárroz, antzinatik, artzainen eta gaztaren lurraldeak izan dira. Tradizio aberats horretatik dator herrialdeko Jatorri Izendapen zaharrena: Erronkariko gazta. Inguruko belardi altuek eta eguraldi-baldintza bereziek ingurune ezin hobea ematen dute ontze-prozesu paregabea egiteko, zapore nahastezina duen gazta baten ondorioz.

Gure Erronkari Ekia gazta metodo tradizionalak jarraituz egiten da, ardi latxaren esne gordina erabiliz, zorroztasun handiz hautatua. Gure arbasoek, artzainek eta gaztagile maisuek zuten arreta berarekin tratatzen dugu esnea, eta horrela haien ondarearen funtsa gordez.

Gaztak ontzeko eta itzultzeko prozesua oso errespetatzen dugun artea da. Pieza bakoitza eskuz bira eman eta garbitzen da, gaztak sufritu edo propietateak gal ez ditzan. Iraganeko praktikekiko aldaketa bakarra garbiketaren mekanizazioa eta tenperatura kontrolatzea da, eta horri esker, gure gaztak tradizionalak eta seguruak direla ziurtatzen dugu, benetako Erronkariko gaztaren ezaugarri den benetakotasuna mantenduz.

Erronkariko gaztak Erdi Aroan ditu sustraiak, haraneko artzainek beren ardietako esnearekin euren kontsumorako egiten zutenean. Denbora pasa ahala, bere ospea mugak gainditzen hasi zen. mendearen amaieran Erronkariko gazta bailaratik kanpo merkaturatzen hasi zen, eskualde barruan zein kanpoan gehien estimatzen den gazta bihurtuz.

Gazta honen zapore berezia Latxa ardiarengandik dator, Nafarroan eta Euskal Herrian bertakoa den arrazatik, historiaurretik bere jatorrizko ezaugarriak gorde dituena. Bere esne-ekoizpena mugatua den arren, kalitate bikainagatik nabarmentzen da.

Erronkariko gazta ore gogorragatik, forma zilindrikoagatik eta kolore zuri horixka bereizgarriagatik bereizten da. Bere azala tinko eta apur bat lizunduak barrualde trinko bat inguratzen du zulo txikiekin, Erronkariko Jatorri Izendapenaren estandarrak betetzeko ezinbestekoa. Bere zaporea indartsua eta sendoa da, ukitu pikante sotil batekin eta ardi esnearen zapore nahastezinarekin, eta bere ehundura gurintsua da ahosabairako benetako gozamena egiten duena.

Bere zaporea guztiz estimatzeko, zuritutako ziri batetik triangelu meheak moztea gomendatzen da, ñabardura guztiak dastatzeko aukera emanez.

Mendeetan zehar, Erronkari haranak abeltzaintzan oinarritu du bere ekonomia, eta artzaintza izan da errotuenetako lanbideetako bat. Jarduera honek eskualdeko bizitzan ezinbesteko zati izaten jarraitzen du, baina bereizten duen ezaugarri berezi bat du: transhumantzia.

Urtero, irailean, Erronkariko artaldeek Nafarroako Erriberan kokatutako Errealeko Bardeetara egiten dute ohiko bidaia. Bertan, gunerik leunenetan, artaldeek negua pasatzen dute, Erronkari harana estaltzen duen elurtetik ihesi. Maiatzean, udaberria iritsi eta Pirinioetako larreen berpizkundearekin, artaldeak etxera bueltatzen dira.

Antzinako ohitura bati jarraitzen dion bidaia hau Erronkariko larre piriniarrak Bardearekin lotzeko sortutako 131 kilometroko bidetik egiten da. Ibilbidea Belagua bailaran hasten da, Arrako baselizatik gertu, eta Ebro bailaran amaitzen da, Aragoiko Tauste udalerriarekin mugan. Antzinako bide honek ezinbesteko bide izaten jarraitzen du transhumantziarako, mendia eta lautada lotzen dituen mendeetako tradizioa gordez.

EKIA

GAZTA

Harro gaude produktu bakarra, artisaua eta bereizgarria sortzeaz. Erronkariko gazta onena hautatzen dugu, artisau-ekoizle batek bakarrik eskain dezakeen arreta eta dedikazioarekin. Gure arbasoek transmititutako teknikekin egiten dugu gure gazta: benetako artzainak eta Pirinioetako maisu artisauak.

Jasotzen dugun esnearen kalitateari aparteko garrantzia ematen diogu, prozesu osoan zehar tenperaturari arreta berezia jarriz. Beroketaren fase guztietan, esnea gure gurasoek eta aiton-amonek egiten zuten arreta berarekin tratatzen dugu. Gatza gehitzen dugu, esnea berotzen denean mamia sortu dadin, eta gero lirarekin apurtzen dugu, horrela gazura kentzeko lehen prozesuari hasiera emanez. Prozedura honek, zehaztasun handiz egindakoa, tamaina ezin hobean dagoen alea lortzeko aukera ematen du.

Une honetatik aurrera, seruma jazarlearengandik etengabe bereizten zentratu ginen. Matrona oraindik bero dagoen bitartean, eskuz osatzen dugu gazta bakoitza, bere moldean oihal batekin jarriz, forma emateko. Jarraian, moldeari estalkiak gehitu eta prentsan jartzen ditugu, horrela nahi den trinkotze maila lortuz.

Hurrengo urratsa gatzatzea da, non gatza gehitzen den kontserbatzaile gisa jarduteko eta gure gaztak bereizten dituen zapore bereizgarria emateko. Azkenik, gaztak hozkailuetara mugitzen dira, eta hurrengo lau hilabeteetan egonen dira, eta ontuz joango dira, EKIA artisau-gazta preziatua bihurtu arte, Erronkariko Jatorri Izendapena duena.

TXATERIA

EKIA gazta maton (arto) gaztatik bereizitako gazurarekin egiten da, sukaldaritza-prozesu berezi eta motel baten bidez, gure amonek, Erronkariko “amañiek” ohiko errezetak prestatzen zituzten arreta gogorarazten duena. Produktu galkorra den arren, 30 urte baino gehiagoko esperientzian ez dugu inoiz iraungitzen utzi duen inor ezagutu.

GAZTAZAHARRA

Azkenik, zapore bizien duen gure produktua aurkezten dizuegu: gaztazaharra. Gure artisau-ekoizpen-prozesuan pieza batzuek akats estetiko txikiak dituzte. Arreta handiz hautatzen ditugu eta denbora luzez ontzen uzten ditugu, zapore sendo eta bereizgarria duen pasta bat lortuz, esperientzia biziago bat bilatzen dutenentzat aproposa.

EKIA

Nola egiten dugu lan?

Gure tresnak modernizatu eta gure tresnak eguneratu baditugu ere, leial jarraitzen dugu belaunaldiz belaunaldi transmititutako artisau-prozesuari. Konpromiso horri esker, ekoizten dugun gazta bakoitza gaztagintzaren tradizioaren benetako adierazpena da.

Benetako artisau gisa, ulertzen dugu gure produktuak ez direla ez perfektuak ez uniformeak. Gazta zati bakoitza, eskuz egindakoa, bakarra da eta bere istorioa du. Forman eta tamainan desberdinak diren arren, guztiek dute komunean: arreta eta dedikazio apartarekin landuak izan dira, kalitatezko artisautzarekin dugun konpromiso sakona islatuz.

Saldutako produktuak
Bezeroak
urteko esperientzia
+
DOPtik
+

Esaiguzu zer behar duzun

Bo.BORMAPEA 37 A, 31417 ISABA (NAFARRA) helbidean gaude.
Abrir chat
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?